Laskuvarjon suunnitteleminen

Satelliitit eivät yleensä palaa maahan laskuvarjolla. Kun satelliittien käyttöikä on ohi, niiden kiertorataa muutetaan. Matalalla kiertävät satelliitit saattavat palaa ilmakehässä. Kauempana olevat satelliitit päätyvät kaukaiselle pysäköintikiertoradalle ja kiertävät planeettaamme ikuisesti.

Joskus avaruusalusten on kuitenkin palattava maapallolle näytteiden tai astronauttien kanssa. Yksi ratkaisu on käyttää laskuvarjoa.

Kun CanSat laukaistaan, siinä on oltava laite, joka hidastaa sitä, tai se murskautuu maahan. Laskuvarjolla voidaan myös varmistaa, että CanSat pysyy pystyasennossa. Tämä on erityisen tärkeää, koska se auttaa pitämään antennin oikeassa asennossa ja maksimoimaan telemetrian vastaanottomahdollisuudet. Seuraavilla sivuilla on vaiheittaiset ohjeet laskuvarjon suunnittelemiseen ja valmistamiseen.


Vanhat satelliitit ja muu avaruusromu kiertävät maapalloa

Vanhat satelliitit ja muu avaruusromu kiertävät maapalloa

Tarvittavat laskeutumisparametrit

Seuraavat arvot ovat alustavia ja voivat muuttua CanSat-kilpailun ja laukaisukampanjan edetessä. Niitä voidaan kuitenkin käyttää väliaikaisina ohjeina. Epävarmuustekijät laukaisukampanjassa voivat johtaa lopullisten laskeutumisnopeuksien muuttumiseen.

Vähimmäislaskeutumisnopeus: 8 m/s
Enimmäislaskeutumisnopeus: 11 m/s
Sallittu massa: 300–350 g

ilmanvastuskertoimet:

  • Puolipallon muotoinen: 1,5

  • Ristin muotoinen: 0,8

  • Liitovarjo: vaihtelee muodon mukaan (voidaan määrittää testeillä)

  • Tasainen, kuusikulmainen: 0,8

Laskuvarjon valmistaminen

Kun laskuvarjo on suunniteltu, voit aloittaa valmistusprosessin. Sen aikana on muistettava muutamia tärkeitä asioita. Laskuvarjon aukeaminen on melko raju tapahtuma, joten laskuvarjo on valmistettava vahvasta kankaasta ja kuidusta. Yleensä leijakaupoista saa nailonnarua ja Ripstop-kangasta. Ne sopivat hyvin laskuvarjoihin.

Muista kangasta leikatessasi, että jotkin kankaat on käännettävä kaksin kerroin, että niitä voidaan ommella.

Lisää käteviä vinkkejä laskuvarjon valmistamiseen on tässä.

Kun laskuvarjo on valmis, paras tapa tarkastaa sen toiminta on testata sitä.