Radion käyttäminen
Telemetria on tekniikka, jolla voidaan siirtää tietoja mittalaitteista etäyhteyden avulla. Termi "telemetria" tulee kreikan sanoista "tele", joka tarkoittaa kaukaista, ja "metron", joka tarkoittaa mittaa. Telemetria on olennainen osa raketti- ja satelliittiteknologiaa. Tiedot lähetetään langattomasti radioaalloilla. Maassa radiovastaanottimet keräävät signaalit. Suurilla avaruusjärjestöillä on maa-asemien verkostoja, jotka kattavat koko maapallon. Ne seuraavat, valvovat ja vastaanottavat satelliittien telemetriatietoja.
Telemetriatiedot voidaan jakaa kahteen ryhmään: sisäisistä ja ulkoisista lähteistä saatuihin tietoihin. Raketit ja satelliitit on varustettu lukemattomilla antureilla, jotka mittaavat sisäisiä parametreja. Niiden mittaukset saattavat liittyä lämpötilaan, paineeseen, korkeuteen, virrankäyttöön ja muihin kohteisiin. Näiden anturien tietoja kutsutaan "ylläpitotiedoiksi". Niiden avulla valvotaan satelliittien kuntoa, mikä on olennaista järjestelmän toiminnan kannalta.
Tutkijoita kiinnostavat eniten ulkoisista lähteistä saatavat tiedot. Nämä tiedot kerätään hyötykuormasta. Tutkimussatelliitin hyötykuorma sisältää yleensä antureita ja muita laitteita, jotka mittaavat ja luovat tietoja planeetastamme, avaruusympäristöstä, auringosta, tähdistä ja muista asioista, jotka vaihtelevat tehtävän mukaan. Näitä tietoja kutsutaan "tehtävän tiedoiksi" tai "tutkimustiedoiksi". CanSatin tapauksessa tällaisia tietoja olisivat anturipiirilevystä saatavat tiedot. Nämä tiedot lähetetään maa-asemaan tutkijoiden tarkasteltavaksi.
CanSatin telemetriatoiminnot voidaan jakaa kolmeen erilliseen komponenttiin: tietojen lähettämiseen, vastaanottamiseen ja käsittelemiseen.
CanSatin lähetinpiirilevy kerää tietoja ja lähettää ne radiosignaalina.
Maa-asema vastaanottaa tämän signaalin ja lähettää sen kannettavaan tietokoneeseen, mihin se tallennetaan ennen kuin tiedot käsitellään tutkimustietoina.