Höjdkalkyler
Atmosfären finns överallt omkring oss. Den består av ett tunt gasskikt som omger vår planet. Atmosfären består av kväve (78%) och syre (21%). Den resterande procenten består av vattenånga, koldioxid och andra spårgaser. Jordens atmosfär består av olika skikt. Alla skikt har olika egenskaper (temperatur, tryck, konsistens etc.)
Skikten jämte människornas och vädrets funktioner i dessa skikt visas i två bilder intill.
Till skillnad från CanSat verkar de flesta satelliter i exosfären. Där är atmosfärens densitet mycket låg. CanSat verkar emellertid i troposfären som är atmosfärens lägsta skikt. Troposfären omfattar cirka 80 procent av atmosfärens hela massa och den når upp till 10 kilometers höjd. En stor del av de väderfenomen vi ser varje dag (till exempel vinden och molnen), uppkommer i detta skikt.
Såsom bilden till höger visar, varierar temperaturen och trycket utifrån höjden.
Omgivningens temperatur kan likväl stiga och sjunka, då man rör sig mellan skikten i atmosfären.
I troposfären är förhållandet mellan temperaturen och höjden lineärt. Då vi når en kilometers höjd över havsytan, sjunker temperaturen i genomsnitt med 6,5 grader celsius.
Vi får förhållandet av följande ekvation:
Förhållandet mellan trycket och höjden är något mer komplicerat. Trycket varierar förutom på grund av höjden även på grund av temperaturen.
Vi börjar med förhållandet mellan trycket och temperaturen:
Då vi lägger denna formel till förhållandet mellan temperaturen och trycket, får vi följande uttryck för höjden som funktion av temperaturen och trycket: